Statusoppdatering T-10 per 20.juni 2020
Vi har gjennomført møte med FD og Forsvarsbygg hvor Stiftelsens forretningsplan ble presentert i detalj. Vi mottok ros for godt arbeid. FD uttrykte at vi hadde innfridd deres forventninger med hensyn til innsamlet grunnkapital (ca 9,5 mill kr p.t.), etablert gode relasjoner og intensjonsavtaler med partnere innenfor eiendomsdrift, arkitekter og mulige leietakere, gjort avklaringer med Riksantikvar/Byantikvar og lagt frem en plan, inkludert langsiktig finansiering, som underbygger at Stiftelsen vil kunne ta vare på T10, med tilgang for allmenheten. Vi avsluttet vår presentasjon med en anbefaling om at Forsvaret utfører nødvendig takreparasjon og deretter overdrar bygget til Stiftelsen for en symbolsk sum. Takreparasjonen er en forutsetning for å kunne drive utleie. I dag er deler av taket dekket med en presenning for å hindre vanninntrengning, og det faller tidvis ned takstein som gjør det farlig å oppholde seg i gårdsrommet. Stiftelsen vil måtte ta opp et langsiktig lån, og uten noen løpende leieinntekter vil ingen banker gi oss lån. Takreparasjonen er av Forsvarsbygg estimert til ca 10 mill kr. Stiftelsens grunnkapital kan ikke benyttes til dette da vi må ha mulighet for å dekke løpende drift, inkludert vann, avløp, strøm, renhold og daglig vedlikehold. Nå ligger saken hos FD, som ønsker en snarlig beslutning. Sannsynligvis må de involvere Finansdep for å kunne avhende statlig eiendom for en «symbolsk sum», og det må skaffes ekstraordinære bevilgninger for en eventuell takreparasjon. Vår konklusjon er at vi har gjort det vi kan fra Stiftelsens side pr nå. Vi har fått anerkjennelse for nedlagt arbeid og venter spent på en beslutning. Videre fremdrift vil bl.a. avhenge av hvor mye som kan løses i embetsverket vs. på politisk nivå.
0 Comments
Oppdatering: Markering ved statuen av Oberst Angell (Holmenkollen) mandag 24. august 2020 kl 18:00.6/9/2020 Stiftelsen Den Gamle Krigsskole (DGK) var invitert til møte med FD 20. mars. Møtet er nå, av forståelige grunner, utsatt på ubestemt tid.
Grundige forberedelser er imidlertid gjennomført, og her er en kort oppdatering:
Vi har en relativt god oversikt over kostnadene som vil påløpe, selv om tidsplanen må detaljeres. Det er viktig å komme raskest mulig til en utleiesituasjon hvor det er noen løpende inntekter fra drift. Dette vil være av vesentlig betydning for mulighetene for langsiktig lånefinansiering (slik bl.a. modellen for Militærhospitalet har vært). Vi har estimert inntektsmuligheter basert type bruk, antall tilgjengelige kvadratmeter og realistiske priser, både før og etter oppussing. Vi har en god og konkret prosess mot mulige leietakere, og vil svært gjerne ha tips om interessenter gjennom nettverkene våre medlemmer i KSV har! (Bruk gjerne kommentarfeltet nedenfor til tips og idémyldring) Vår konklusjon er at det skal være mulig å få langsiktig finansiering til opprustning av T10, og mulig med en kommersiell drift som gjør at vi kan betjene lån og gjennomføre et kontinuerlig, godt vedlikehold. Hele planen baserer seg også på enkelte forutsetninger som vi må diskutere med FD, og det tar vi når det utsatte møtet kan finne sted. Stiftelsen DGK er opprettet av Krigsskolens Venner, Oslo Byes Vel og Kadettsamfundet Krigsskolen. Styret i Stiftelsen består i dag av Ole Rikard Høisæther (styreleder), Asgeir Myhre (nestleder), og styremedlemmene Marit Nybakk, Peter Groth, Per Sverre Opedal, Frederikke Løvenskiold og Sverre Seeberg. Vi fikk et veldig flott vårmøte den 4.3. Foredragsholder Jan Ketil Arnulf, dekan ved BI, holdt et engasjerende og humoristisk foredrag om ledelse som begrep og fenomen med klargjørende historiske, geografiske og språklige perspektiver. Vi står igjen med inntrykkene av at det norske språket er og blir fattig (med kun ett ord for ledelse) og hvordan ulike historiske begivenheter påvirker både valg av ord for ledelse og hva som legges i ordet. Vi takker også for det vi oppfatter som en støtteerklæring til vår profesjon fra Arnulf, om at befalingsmenn overhodet ikke behøver å "stå med lua i hånda" i de fora der ledelse som begrep og innhold av ledelse defineres og diskuteres.
Foredraget ble som sedvanlig etterfulgt av samvær i messa. Veldig gledelig å få treffe mange av kadettene fra første avdeling og praten gikk livlig. KSV ønsker dere 3 flotte år på KS. Ta vare på den tiden for den kommer ikke tilbake igjen! ![]() Krigsskolens Venner inviterer til vårmøte på Krigsskolen Linderud, 4. mars 2020. Påmelding er nødvendig! Foreningens årsmøte starter kl. 1800. Rett etter årsmøtet vil dekan på BI, dr. psychol Jan Ketil Arnulf holde foredrag: "Militær ledelse - hva er det og trenger de militære egne begrep og former for ledelse?" Det er satt av tid til å stille spørsmål til foredragsholderen. Etter foredraget serveres det pizza. Drikke kjøper den enkelte selv i fritidsmessa. PÅMELDING ER NØDVENDIG: Send e-post til gsengen@hotmail.com innen 3. mars 2020. Vi trenger fullt navn på deltageren for å lage navneliste til vakten. ID må framvises ved ankomst. Vi presiserer at det IKKE er tilstrekkelig å trykke "kommer" på Facebook-bekjentgjørelsen av arrangementet. Vi MÅ ha e-post! Også ansatte og kadetter ved KS må melde seg på. Vær vennlig å oppgi eventuelle matallergier eller matintoleranser i påmeldingen. ![]() Forsvarsdepartementet har gitt oss tid til 1.april 2020 med å samle kapital og kompetanse og utvikle forretnings- modellen for Stiftelsen Den Gamle Krigsskole. Krigsskolens Venner, Oslo Byes Vel og Kadettsamfundet Krigsskolen er de formelle oppretterne av Stiftelsen. Vårt første mål er å etablere en grunnkapital på 10 mill kr. Pr 15. desember har vi nådd ca 7,5 mill kr. Vi tror at et godt samarbeid med andre eiendomsbesittere kan tilføre oss kompetanse og åpne for at bevaring av T-10 blir del av en løsning med utvikling av hele kvartalet hvor gården ligger. Takk til alle som har bidratt med små og store gaver så langt – det beviser et svært bredt engasjement! Det er fortsatt mulig å bidra i folkeinnsamlingen: Bankkonto 7074.66.35581 eller Vipps til 579515. Dersom Stiftelsen ikke lykkes med å overta T-10 fra Forsvarsdepartementet, vil alle gaver på kr 1.000 eller mer bli tilbakeført til giver. Gaver under kr 1.000 vil bli overført til KSVs driftskonto for videre drift av foreningen (på lik linje med medlemskontingent). Riktig god jul til dere alle fra oss i Styret i Krigsskolens Venner. Bidra i folkefinansiering av stiftelsen Den Gamle Krigsskolen! Vi ligger godt an for å nå målet om 10 mill. i grunnkapital. Givere vil få fordeler/rettigheter til fremtidig bruk. Alle gaver, uansett størrelse mottas med takk, og vi har etablert følgende regler:
1. Innsamlede midler blir i sin helhet overført til Stiftelsen Den Gamle Krigsskole, gitt at denne lykkes med å overta T-10 2. Dersom Stiftelsen, mot formodning ikke lykkes, vil mottatte gaver over kr 1.000 bli tilbakeført til giver, mens mindre beløp blir overført til Krigsskolens Venner for drift av foreningen (på lik linje med normal medlemskontingent). 3. Krigsskolens Venner vil registrere alle givere og arbeide for at disse kan få enkelte fordeler mht leie/bruk av T-10 i fremtiden, men vi kan p.t. ikke konkretisere eller love dette nærmere, da det også avhenger av institusjonelle giveres ønsker og behov og stiftelsens totale driftsmodell. DESSVERRE - AVLYST: Høstmøte 2019 - på Linderud tir 29. oktober kl 1800 - Tema: FSJs fagmilitære råd12/10/2019 ![]() Forsvarsjefens fagmilitære råd (FMR) for 2019 er publisert og bekjentgjort. Dette bør være et særdeles interessant tema for alle hær-folk! Høstmøtet avholdes:
«Den militærstrategiske situasjonen i våre nærområder er betydelig forverret siden 2014. Virkemiddelbruken øker i styrke og omfang, og vi utfordres på flere områder. For å sikre norske interesser må vi ha et sterkt og troverdig forsvar, samtidig som vi jobber for å styrke NATOs rolle og posisjon i nordområdene. Forsvarssjefen har utarbeidet fire alternativer (A, B, C og D) til fremtidens forsvar. Alternativ A er det høyeste ambisjonsnivået og det forsvarssjefen anbefaler. Alternativ D er det laveste.» FMR 2019 kan du laste ned og lese her: https://forsvaret.no/fm ![]() Foredragsholder blir Brig Øyvind Kvalvik som har ledet arbeidet med FMR 2019. Fordraget varer ca. 40 minutter med anledning til spørrerunde etterpå. Som vanlig blir det sosialt samvær i messa etter foredraget og KSV serverer pizza. Det ligger til rette for en flott kveld på Linderud og med godt oppmøte fra KSV og dagens kadetter. HUSK PÅMELDINGEN og vel møtt tirsdag den 29. oktober.
KSV benytter denne tiden til intenst arbeid med mål om å etablere en stiftelse som kan ivareta T10 videre. Etter vårt møte 18.mai har Forsvarsbygg gitt oss tilgang på all relevant dokumentasjon om tilstand, og estimerte kostnader for øyeblikkelige tiltak og mer langsiktig opprustning.
Vi er nå i dialog med mulige medstiftere, private og offentlige, og håper å kunne presentere et realistisk alternativ til salg i løpet av høsten. Vi har ikke lang tid på oss, og dette er en svært krevende øvelse. Vi er allikevel optimister, ikke minst pga den positive holdningen vi har møtt hos de vi har hatt kontakt med så langt. Stifterne må sammen kunne reise kapital til å gjennomføre de øyeblikkelige tiltakene. Bygget må settes i en slik stand at det tiltrekker seg leietakere i flere kategorier, langsiktige og kortsiktige. Det må etableres en kommersiell driftsmodell hvor årlige leieinntekter etter hvert vil bidra til et overskudd, og dette skal benyttes til løpende vedlikeholdstiltak og ytterligere forbedringer. Som Krigsskolens venner er vi spesielt opptatt av å sikre skolen, tidligere og nåværende kadetter prioritert tilgang til T10. Uten KS og kadettene er ikke T10 lengre Den gamle krigsskole! Vi forstår selvsagt at medstiftere og andre brukere må få tilgang til bygget for å oppnå nødvendige leieinntekter. Dette må reguleres i Stiftelsens vedtekter. Årlig har det vært mellom 300 og 500 møter/aktiviteter med 10 til 90 deltakere i T10. De fleste arrangert av Forsvaret, men også en god del fra ulike organisasjoner og private. En kommersiell driftsmodell må innebære at Forsvaret og andre betaler for bruken. Prisen for dette må være konkurransedyktig i forhold til alternativer. Ved å sette T10 i god stand for bruk til ulike aktiviteter, bør vi også kunne tiltrekke nye leietakere som ønsker tilgang på helt unike lokaler, med høy nasjonal kulturhistorisk verdi og svært sentral beliggenhet i Oslo. Fredningsbestemmelsene må etterleves, og disse setter strenge rammer for hva som kan gjøres med bygget. Vi mener allikevel at det er realistisk å benytte T10 til en rekke forskjellige aktiviteter, og at bruk vil være det beste vern. KSV knytter til seg fagpersoner med nødvendig kompetanse for å kunne beskrive en realistisk, troverdig driftsmodell for en stiftelse som eier og driver T10. I tillegg ønsker vi hjelp fra våre medlemmer i form av konstruktive idéer og konkrete forslag:
Hvis du har innspill i forhold til de 3 punktene over: Skrive en kommentar på denne siden eller send ditt innspill til: am@teleplan.no. KSV takker alle nye medlemmer som har meldt seg inn i foreningen de siste månedene. Vi har fortsatt plass til flere – se vår hjemmeside www.krigsskolensvenner.no for mer informasjon! |