0 Comments
KSV benytter denne tiden til intenst arbeid med mål om å etablere en stiftelse som kan ivareta T10 videre. Etter vårt møte 18.mai har Forsvarsbygg gitt oss tilgang på all relevant dokumentasjon om tilstand, og estimerte kostnader for øyeblikkelige tiltak og mer langsiktig opprustning.
Vi er nå i dialog med mulige medstiftere, private og offentlige, og håper å kunne presentere et realistisk alternativ til salg i løpet av høsten. Vi har ikke lang tid på oss, og dette er en svært krevende øvelse. Vi er allikevel optimister, ikke minst pga den positive holdningen vi har møtt hos de vi har hatt kontakt med så langt. Stifterne må sammen kunne reise kapital til å gjennomføre de øyeblikkelige tiltakene. Bygget må settes i en slik stand at det tiltrekker seg leietakere i flere kategorier, langsiktige og kortsiktige. Det må etableres en kommersiell driftsmodell hvor årlige leieinntekter etter hvert vil bidra til et overskudd, og dette skal benyttes til løpende vedlikeholdstiltak og ytterligere forbedringer. Som Krigsskolens venner er vi spesielt opptatt av å sikre skolen, tidligere og nåværende kadetter prioritert tilgang til T10. Uten KS og kadettene er ikke T10 lengre Den gamle krigsskole! Vi forstår selvsagt at medstiftere og andre brukere må få tilgang til bygget for å oppnå nødvendige leieinntekter. Dette må reguleres i Stiftelsens vedtekter. Årlig har det vært mellom 300 og 500 møter/aktiviteter med 10 til 90 deltakere i T10. De fleste arrangert av Forsvaret, men også en god del fra ulike organisasjoner og private. En kommersiell driftsmodell må innebære at Forsvaret og andre betaler for bruken. Prisen for dette må være konkurransedyktig i forhold til alternativer. Ved å sette T10 i god stand for bruk til ulike aktiviteter, bør vi også kunne tiltrekke nye leietakere som ønsker tilgang på helt unike lokaler, med høy nasjonal kulturhistorisk verdi og svært sentral beliggenhet i Oslo. Fredningsbestemmelsene må etterleves, og disse setter strenge rammer for hva som kan gjøres med bygget. Vi mener allikevel at det er realistisk å benytte T10 til en rekke forskjellige aktiviteter, og at bruk vil være det beste vern. KSV knytter til seg fagpersoner med nødvendig kompetanse for å kunne beskrive en realistisk, troverdig driftsmodell for en stiftelse som eier og driver T10. I tillegg ønsker vi hjelp fra våre medlemmer i form av konstruktive idéer og konkrete forslag:
Hvis du har innspill i forhold til de 3 punktene over: Skrive en kommentar på denne siden eller send ditt innspill til: [email protected]. KSV takker alle nye medlemmer som har meldt seg inn i foreningen de siste månedene. Vi har fortsatt plass til flere – se vår hjemmeside www.krigsskolensvenner.no for mer informasjon!
FD har åpnet for at KSV kan møte Forsvarsbygg og diskutere realismen i en slik modell. Vi er derfor invitert til møte med Forsvarsbygg 18.juni. Vi forstår at Forsvaret alene ikke finner midler til kostbart vedlikehold av T-10 i konkurranse med andre høyt prioriterte behov i sektoren. Vi håper og tror at flere seriøse, langsiktige interessenter, kan gå sammen om en modell hvor kommersiell drift skaper årlige overskudd, som pløyes tilbake i vedlikehold av et unikt monument i vår nasjonale historie. Det er flere gode eksempler på at stiftelser har klart dette med andre eiendommer. Vi håper derfor at Forsvarsbygg åpner for en kreativ og grundig utredning, i nært samarbeid med oss og andre deltakere som ønsker en slik løsning. Våre medlemmer inviteres til å komme med gode forslag, både med hensyn til fremtidig bruk og mulige stiftelsesdeltakere. En solid økning i antall betalende medlemmer i KSV det siste året understreker det brede engasjementet i saken. Vi takker for den positive støtten og håper at enda flere vil melde seg inn som en dokumentasjon på at Krigsskolen har mange, gode venner. Jo flere vi er, jo sterkere er vår stemme! Livsvarig medlemskap koster kr 500. For innmelding i KSV: Klikk her
Krigsskolens venner inviterer til "krigshistorisk rusletur" om kampene i Narvik-traktene 1940. Knut Werner-Hagen fra kullet 84 - 87 vil være vår guide. Programmet blir som vist nedenfor:
PÅMELDINGSDETALJER:
Forløpig lodder vi bare interessen. Meld din interesse innen 10. juni. Interesse melder du ved å skrive en kommentar neders på siden ("Leave a reply"), bruk feltene [Name], [Email] og [Comment] Skriv slik (eksempel): [Navn]: Ola Nordmann, [Email]: [email protected]. [Comment]: Kull 83-86. Jeg er interessert i å være med til Narvik. Du MÅ legge inn e-postadressen, slik at vi kan kontakte deg. Den vil ikke synes for andre enn administrator av siden. Alle som melder interesse vil bli kontaktet for endelig og bindende påmelding som blir innen 20. juni. Tid: Tirsdag 30.april, kl 18:00 (Baråpning fra kl 17:30) Sted: Tollbugata 10 Agenda:
Fra kl 19:00 gjennomføres KSVs vårmøte med foredrag: Generalmajor Arne Dagfin Dahl er kjent fra den militære historien, såvel som krigshistorien gjennom både positive og negative hendelser. Særlig er han kjent fra felttoget i Nord-Norge og frigjøringen av Finnmark. Svært mange av KSVs medlemmer kjenner ham også som en meget frittalende og tidvis kontroversiell timelærer i krigshistorie på Krigsskolen i perioden 1960 til 1975. Tore Johansen (KS kull 1970-73) har på anmodning fra nyopprettede Finnmark Landforsvar (gjenopprettet 1 sep 2018) utarbeidet et foredrag om Dahl, hans bakgrunn og militære/sivile gjøren og laden frem til hans død i 1990. Foredraget søker å belyse både de meget positive og mer kontroversielle sider ved generalmajoren. Det blir enkel bevertning og baråpning etter foredraget. Vi ønsker alle medlemmer og potensielle medlemmer velkommen! Utenriks- og Forsvarskomiteen har behandlet Regjeringens forslag til Forsvarsbudsjett for 2019. I opprinnelig budsjettforslag var ikke T-10 nevnt. Nå ser vi at fakta fra KSVs notat til flere Stortingspolitikere er ordrett gjengitt i innstillingen. Dette er ingen beslutning, men allikevel et klart uttrykk for at vi har mobilisert en tverrpolitisk vilje på Stortinget til å bevare T-10 i offentlig eie. KSV vil selvsagt følge opp saken videre og vurdere hvilke andre tiltak som nå kan/bør iverksettes. Vårt første mål er å få til et møte med Forsvarsministeren tidlig over nyttår. Med vennlig hilsen Asgeir Myhre/Styreleder KSV
Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti ønsker å beholde Den gamle krigsskolen i offentlig eie og er imot et salg til private aktører.
Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti viser til budsjettenigheten, der det foreslås å redusere bevilgningen på kap. 1710 post 47 med 70 mill. kroner sammenlignet med regjeringens forslag til statsbudsjett. Dette flertallet foreslår på denne bakgrunn at kap. 1710 post 47 Nybygg og nyanlegg bevilges med 2 546 032 000 kroner. Medlemmet i komiteen fra Senterpartiet viser til at: "... mellom 1802 og 1969 vart Hæren sine offiserar utdanna i Tollbugata 10. I 2018 har det vore over 370 møte konferansar og selskapsarrangement i bygget. Bygget er eit viktig monument i norsk militærhistorie og bør framleis vere i Forsvaret si eige. Denne medlemen viser til Senterpartiets alternative statsbudsjett, der ein føreslår å auke kap. 1720 post 1 med 10 mill. kroner for å prosjektere løysingar om korleis Forsvaret kan behalde Tollbugata 10. " Som mange har fått med seg har FD gitt Forsvarsbygg oppdraget med å selge Den Gamle Krigsskole i Tollbugata 10. Dette skal gjøres raskt og om nødvendig i to runder:
Krigsskolens Venner mener at det er en offentlig oppgave å ivareta et av Oslos eldste praktbygg. T-10 har huset vår nasjons første høyere utdanningsinstitusjon og er et levende kulturminne og dokumentasjon på den rolle og betydning Krigsskolen og Forsvaret har hatt for norsk samfunnsutvikling og Norges vei til selvstendighet. I tett samarbeid med mange, og spesielt Oslo Byes Vel, har vi foreslått å opprette en stiftelse for å eie og drive den gamle Krigsskolen i Tollbugata 10. Forslaget har møtt uventet stort bifall, ikke minst fra personer og institusjoner knyttet til Forsvaret. Mediedekning er gitt gjennom flere oppslag i bl.a. i Aftenposten og Forsvarets Forum. Vi ønsker å gi en oppklaring knyttet til kommentar fra Forsvarsbygg i Forsvarets Forum. Kommentaren er utarbeidet for Krigsskolens Venner av Generalsekretæren i Oslo Byes Vel, Ole Rikard Høisæther, som har relevant erfaring fra en sammenlignbar prosess for å bevare Militærhospitalet i Oslo: - - - - - - - - - - - - - - Eli Heggelund i Forsvarsbygg uttaler til Forsvarets Forum 27.9. at: ...En stiftelse har ingen forkjøpsrett (på linje med stat og kommune, red.anm.), og vil måtte delta i en vanlig budrunde på det åpne markedet... Dette er i og for seg riktig, men likevel en misforståelse i forhold til vårt forslag. Vi mener at Forsvaret selv, alene eller sammen med andre, er oppretter av stiftelsen. Både offentlige og private rettssubjekter kan opprette stiftelser. Stiftelsen Militærhospitalet (som nå leies av Forsvarsbygg) ble i sin tid opprettet av for eksempel Riksantikvaren, Oslo Kommune og Norsk kulturråd. Forsvaret ønsker å selge Krigsskolen fordi bygningsmassen krever akutte og langsiktige investeringer på flere hundre millioner. Begrunnelsen for salg er ikke mulige inntekter (som vil være langt fra slike beløp). Gjennom at Forsvaret tar initiativ til opprettelsen av en stiftelse har de full rett til å overdra eiendommen til denne, og dermed er finansieringsansvaret for rehabiliteringen isolert fra forsvarssektoren. Stiftelsen vil stå friere i forhold til å reise nødvendig kapital fra et bredere spekter innen det offentlige (for eksempel Kulturdepartementet) og fra private, enn det Forsvaret kan. Styret i stiftelser oppnevnes som regel av oppretterne, og bør i dette tilfellet kunne bestå av representanter både fra Forsvaret og norsk kulturliv. Ole Richard Høisæther
Generalsekretær Selskabet for Oslo Byes Vel Vi ønsker medlemmer og potensielle medlemmer vel møtt til høstmøte i Den Gamle Krigsskole (T-10): Tirsdag 18. september kl 18:00. På vanlig vis vil vi ha sosialt samvær før og etter debatten. Varighet ca. 2 timer, inkludert lett bevertning. INNLEDERE: Bjørn Rasmussen/FST: «Erfaringer fra sentralisert HR-funksjon i Forsvaret» Per Anders Authen/DNV GL Group: «Sammenlignbare HR-utfordringer og erfaringer i et internasjonalt konsern» Svein Bæra/Utenriksdepartementet: «Ikke bare kanapéer - om HR-utfordringene i utenrikstjenesten» Frank Stølan/Kongsberg Defence Communications: «Kompetansen fra lederutdannelse i Hæren er unik – hvorfor velger så mange HR løypen?» (ved overgang til næringslivet) Forsvaret har alltid hatt spesielle muligheter og utfordringer knyttet til personellbehandling - eller "HR", som det heter i moderne språk.
Krigsskolens Venner inviterer til innledning og debatt om temaet. FD vil redegjøre for bakgrunn og mål, Forsvaret vil orientere om gjennomføringen og resultatene så langt, HR-personell fra sivilt næringsliv vil orientere om sine utfordringer og paralleller til Forsvaret. Army Summit - samme dag For de av dere som skal innom konferansen "Army Summit" på Akershus Festning samme dag: Vi har lagt høstmøtet til T-10, så det skal være kort vei å gå fra konferansen som avsluttes kl 1600 og videre til oss. Slå to fluer i en smekk og besøk oss med det samme dere er i Oslo og sentrum. Krigsskolens venner gjennomførte blomsterseremoni ved oberst Henrik Angells statue på plenen nedenfor Holmenkollen restaurant onsdag 22. august. 16 KSV-medlemmer trosset et litt utrygt vær. Asgeir Myhre holdt talen og redegjorde for Angells virke og betydning for skisporten. Etter markeringen var KS-Venner invitert av Sverre Seeberg og Arne Mathisen til mat, drikke og sosialt samvær i Skiklubben Ulls klubbhytte "Ydale" på Voksenkollen. Dette ble en meget trivelig kveld i skihistoriske omgivelser og Sverre og Arne fortalte videre fra Ulls historie og virke. KS-venner fikk også påfyll til sin skihistorie med gjennomgang av oberst og Gardesjef Karl Rolls betydning for skisporten (nytt for de som ikke er tidligere gardeoffiserer av oss).
Krigsskolens Venner takker Skiklubben Ull, Sverre Seeberg og Arne Mathisen for en svært hyggelig aften. På Oslo kulturnatt, den 14.september i år, får du en sjelden anledning til å se innsiden av et av Oslo eldste bygg, den gamle Krigsskolen! Gratis omvisning kl 18.00, 19.00 og 20.00 med tidligere Major i Hæren, Bjørn Knutsen. Han formidler nærmere 400 år med historie, fra da herskapshuset ble bygget tidlig på 1600-tallet.
Din interesse for å delta på omvisningen kan meldes på Facebook, på siden til T-10s Venner. |